We beoefenen en uiten de hofdansen van de kraton van Surakarta (Solo).

Hofdansen

Onze dansen zijn gebaseerd op de Javaanse Wayang Kulit verhalen.

Dansverhalen

Onze traditionele dans kostuums bestaan uit diverse onderdelen.

Dans attributen

Afspeellijst van de 9e editie Concert Gamelan en Dans van 30 november 2014.

YouTube video's

FaceBook  Twitter  

Dit verhaal is een fragment uit de Damar Wulan verhalen. Het vertelt over de keuzes die de ridder Menak Koncar (ridder) moet maken tussen plicht en eigenbelang. Hij ontmoet daarbij zijn tegenstander Menak Jingga (rode ridder).

Verhaal

De vorstin van Majapahit, Dewi Suhita, is in de problemen geraakt. Eén van haar vazallen, de adipatih Menak Jingga van de streek Blambangan is in opstand. Deze woeste onderkoning heeft om haar hand gevraagd om aanzien en invloed te verwerven. Zij heeft hem geweigerd waarop Menak Jingga in opstand komt en deel na deel van haar rijk onder zijn bewind brengt. Vele van haar legers zijn al verslagen door Menak Jingga die onoverwinnelijk blijkt door zijn magische gele koperen knots.

Ten einde raad vraagt de vorstin één van haar vazallen, de jonge prins en veldheer Raden Arya Menak Koncar van Lumajang voor haar het gevecht aan te gaan. Hoewel deze jonge veldheer pas getrouwd is met de vrouw waarvan hij zeer veel houdt, besluit deze jongeling de strijd aan te gaan met Menak Jingga en trekt ten strijde.Tijdens zijn reis waarvan hij weet dat hij nooit levend zal terugkeren, dwalen zijn gedachten steeds af naar zijn jonge vrouw en steeds weer moet hij zich vermannen om weer verder te gaan. Hij weet tenslotte dat hij in de strijd ten de onoverwinnelijke Menak Jingga zal omkomen.

Deze dans handelt over het dilemma waarin Menak Koncar zich bevindt tussen plicht en eigenbelang. Hij vertrekt naar een hopeloos strijdveld wetende dat hij zijn eigen rijk en vrouw nooit meer zal terugzien. Zijn overwinning op Menak Jingga is de overwinning op zichzelf. Zijn plicht en eer als ridder stelt hij boven 

Video

Over ons ...

FaceBook  Twitter  

Mike Wardi leidt de dansgroep Sinar Anyar sinds 1994. Hij is een ervaren klassiek geschoolde danser in de Middenjavaanse dansstijl van de kraton Surakarta, Indonesië.

Lees meer...

Contact

Maandagavond van 19.30-21.00 uur bij Welzijnsvereniging Bangsa Jawa, Paasheuvelweg 28, 1105 BJ Amsterdam, tel. 06 27596205. Volg ons op Facebook en bezoek ons YouTube kanaal. Bericht achterlaten?  Klik hier